Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna vill se extern utredning av bolag

Sverigedemokraterna i Eksjö vill att samtliga kommunala bolag och dotterbolag ska utredas med extern hjälp för att se att upphandlingar har gjorts korrekt. Det framgår i den motion som partiet har lämnat in.

Efter den uppmärksammade konsultaffären inom Eksjöbostäder och Eksjö kommunfastigheter har Sverigedemokraterna lämnat in en motion till kommunfullmäktige.

De anser att det inte bara är presidiet och vd:n som är de enda involverade, utan att styrelsen som helhet är ansvarig.

– Bristande styrning, ledning, uppföljning och kontroll är enligt aktiebolagslagen uppenbart skäl för att styrelsen bör ta ett steg tillbaka, sa Ulf Svensson (SD), när han presenterade motionen i fullmäktige.

Sverigedemokraterna vill att samtliga kommunala bolag, inklusive dotterbolag som finns under Eksjö stadshus, ska utredas för att ta reda på i vilken omfattning upphandlingar har gjorts utan korrekt förfrågningsunderlag.

– Vi vill också att kommunstyrelsen ger Eksjö stadshus i uppdrag att entlediga de ledamöter och ersättare som i dag är invalda och sitter på uppdrag och som var invalda i bolagen Eksjöbostäder och Eksjö kommunfastigheter under åren 2014-2018, sa Svensson.

Kommunfullmäktige beslutade under torsdagens möte att remittera båda förslagen till kommunstyrelsen, för en återrapportering i fullmäktige senast den 16 juli 2020.