För första gången har det nationella SKAPA-priset gått till en företagare i Jönköpings län: Joakim Staberg på Coloreel.

SKAPA-priset delas ut till Sveriges mest lovande innovatörer och uppfinnare och har föregåtts av en rad regionala delfinaler under året. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnarföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

LÄS MER: Nu ställer mångmiljonbolaget om: från utveckling till produkt

De fick priset

Totalt gick fem priser i år till Jönköping och Jönköpings län:

Joakim Staberg, Coloreel, utsågs till ”Nationell vinnare Årets innovation”.

√ Ahmed Mirée, Progressive Safety, utsågs till ”Nationell vinnare Årets unga innovatör” och vann deltävlingen ”Bästa pitch” (företagspresentation).

√ Jönköpings län utsågs till ”Landets mest innovativa län”.

√ Finnvedens Uppfinnarförening, Värnamo, utsågs till ”Landets bästa uppfinnarförening”.

Om pristagarna

Joakim Staberg, Coloreel, får priset för sin banbrytande innovation för färgning av textiltråd. Det var en teknik som tog fler år att ta fram och nu gör bolaget affärer med världsledande företag inom textil och mode.

Ahmed Mirée, Progressive Safety, får priset för sin innovation E-Z Pin. Det är en säkerhetssprint för handbrandsläckare och han har bland annat sålt in sin innovation till Presto, som är Nordens största tillverkare av handbrandsläckare.

Hon var där

Marita Webeklint, rådgivare på Almi i Jönköping, var en av dem som fanns på plats i Stockholm under galan.

– SKAPA-priset har delat ut sedan 1986 och för två år sedan fick länet ett andrapris i gruppen ”Årets unga innovation” och för tio år sedan fick vi ett andrapris i ”Årets innovation”, så årets utfall är ju fantastiskt, säger hon.

Särskilt glad är hon över att SKAPA-priset även premierar unga företagare, att man redan som ung tänker innovativt. Det bygger i slutändan ett starkt och konkurrenskraftigt näringsliv.

LÄS MER: De är länets bästa innovatörer – vidare till riksfinal