Så kallad vitgörande tandkräm håller inte vad den lovar visar en ny undersökning genomförd av tidningen Råd & Rön. Eksjötandläkaren Sven Bågesund, ordförande för branschorganisationen Privattandläkarna i Jönköpings län, förklarar att en del av dessa tandkrämer innehåller ett slags blått pigment som kan göra att tänderna ser mer skinande ut.

Vi har själva testat någon av de här så kallade ”vitgörande” tandkrämerna på vår klinik, men det gick bara att se en liten effekt omedelbart efter borstning, berättar han.

Den vitgörande effekten ger alltså inget långvarigt resultat, trots att de dessa tandkrämer ofta kostar mer än sina icke vitgörande konkurrenter. Dessutom kan tandkrämerna innehålla skadlig slipning.

Slipmedlet sliter på tändernas rotytor och det är inte hälsosamt på lång sikt, eftersom det gör att man tappar tandsubstans, förklarar Bågesund.

Missfärgningar som uppkommit på grund av rökning, te eller rödvin kan istället tandhygienisten putsa bort.

Utöver det är tandfärgen någonting som sitter i tanden och inte bara på ytan och som regel mörknar tänderna lite med åren, säger Bågesund.

Den som absolut vill få vitare tänder gör istället bäst i att uppsöka sin tandläkare. Där kan man få hjälp med en så kallad tandblekning som bleker tänderna permanent.

Det är olika från person till person hur vita tänderna blir genom en blekning. På en del syns det tydlig skillnad, medan andra får en knappt märkbar effekt, förklarar Bågesund.

Att det skulle finnas tandkräm som gör tänderna vitare fungerar alltså bara för den som vill ge sig själv en vit lögn.

Det kanske känns som om man får lite vitare tänder och på så sätt fungerar det, men annars har den egentligen ingen effekt, säger Bågesund.