Nässjöbördiga Monica Ericson är köksmästarens högra hand som souschef vid riksdagsrestaurangen i Stockholm. För att utmana sig själv visade hon sitt intresse för att tävla i mat. Hon blev en av sex kockar i Fazer Culinary Team. Laget har haft fina framgångar förut, och Monica Ericson avslöjade inför tävlingen att lagmedlemmarna siktade mot guld under tävlingen Culinary Olympics.

För hennes egen del var det första gången hon tävlade, och det var med spänd förväntan som Monica Ericson reste till tävlingen i Stuttgart. Lagets förberedelser bestod av ett återkommande träningsläger. Kockarna möttes fyra dagar varje månad i ett års tid. Laget coachades av tvåfaldiga guldmedaljören Niclas Melin och Kurt Weid som grundade det första svenska kocklandslaget. Tillsammans med laget komponerade de trerättersmenyn.

Tävlingen i storköksklassen pågick i fem timmar. Utmaningen var att laga flera alternativ som förrätt, huvudrätt och dessert. Mat till 120 personer skulle lagas. Rötter var temat för året. Domarnas uppgift var att bedöma tolkningen av temat, samarbetet i köket, men även uppläggningen av maten. Självklart var även smaken avgörande.

När resultatet avslöjades under onsdagseftermiddagen visade det sig att det inte gått fullt så bra som lagmedlemmarna hoppats på. Laget kom på fjärde plats av 28 lag. Poängen var dock så hög att det räckte till en ny guldmedalj. Till skillnad från idrottstävlingar måste lagen uppnå en viss poäng för att få en medalj av viss valör.

Relaterat till artikeln