Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrordådet i Nya Zeeland kopplas till Sverige – ett 50 döda

Artikel 1 av 2
Terrordådet i Stockholm 2017
Visa alla artiklar

50 personer har skjutits ihjäl i en attack mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. Nu visar det sig att gärningsmannen har högerextrema åsikter och refererar till Sverige i sitt manifest.

50 personer har dödats och 12 har livshotande skador efter terrorådet i Nya Zeeland. Det har polisen i Christchurch bekräftat.

En man är misstänkt för morden. Två andra är gripna misstänkta för att ha burit vapen vid terrorattacken mot de båda moskéerna som genomfördes vid 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) i Nya Zeeland. Polisen utesluter inte att det kan bli fler som grips med koppling till terrordådet.

En beväpnad man gick in i Masjid Al Noor-moskén i Christchurch och började skjuta på människor mitt under fredagsbönen.

Den andra skottlossningen skedde i Linwood-moskén.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern uppger i ett tal att sprängämnen fanns monterade vid bilar som användes i attentaten och att det verkar ha varit en noga planerad aktion.

Hon uppmanar alla att inte sprida bilder och filmer från de båda attackerna. En av gärningsmännen live-filmade på Facebook hur han gick in i moskén började skjuta. Det blev en 17 minuter lång film som hann delas och kopieras innan den togs bort av Facebook.

Bakom attentatet finns bland annat en 28-årig man enligt Daily Mail.

Han beskrivs som en högerextrem terrorist.

Mannen är inte känd av polisen eller säkerhetstjänsten tidigare och har delgivits misstanke om mord, uppgav polismästaren Mike Bush vid en presskonferens.

I ett manifest som han delat på twitter och uppger mannen bland annat att attacken är en hämnd för dådet på Drottninggatan i Sverige och nämner att han vill hämnas dödandet den elvaåriga flickan som dog i attentatet i april 2017.

I samma text hyllar han skolmördaren Anton Lundin Pettersson, 21, från Trollhättan som högg ned människor med ett svärd på skolan Kronan.

Mördaren nämner även massmördaren Anders Breivik som dödade 77 människor i Norge 2011, enligt Daily Mail. Han hyllar även Donald Trump.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar händelsen ”en av Nya Zeelands mörkaste dagar”.

Hon och många andra internationella ledare fördömer terrordåden.

Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att någon svensk skulle ha varit vid någon av moskéerna i Christchurch.

Vet du mer är du på plats? Maila oss här!