Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare Höglandsbo döms för mord i Stockholm

En 41-årig man från Afghanistan som tidigare bott på Höglandet döms till 18 års fängelse och utvisning på livstid för att ha mördat sin fru. Kvinnans kropp hittades nedgrävd i ett skogsområde i Hökarängen söder om Stockholm den 30 maj 2016.

Det har tagit mer än tre år från att mordet begicks till att Södertörns tingsrätt i Huddinge under fredagen kunde avkunna domen, skriver TT.

Polisutredningen har konstaterat att mordet begicks den 17 mars 2016, vilket också var den sista dagen som någon hade sett kvinnan i livet. Hennes kropp hittades lite mer än två månader senare.

Bosatt på Höglandet

Både den dömde mannen och den mördade kvinnan, som var i 20-årsåldern, kommer från Afghanistan. Kvinnan hade kommit till Sverige 2015 och då blivit placerad på ett HVB-hem i Hökarängen söder om Stockholm. Hon var gift med mannen som tidigare hade kommit till Sverige och då hade bosatt sig i en ort på Höglandet. När kvinnan hade bosatt sig i Sverige ville hon inte längre vara tillsammans med mannen och utredarna har konstaterat att det var motivet till mordet.

Den övertygande bevisningen består i att mannens mobiltelefon den 17 mars 2016 har registrerats för omkring 300 ringningar till kvinnans mobiltelefon. Därefter har inte ett enda samtal ringts och kvinnans mobiltelefon har inte heller använts efter den dagen. Analyser av mannens mobiltelefon med hjälp av mastuppkopplingar visade även att han hade förflyttat sig från Stockholms central till Hökarängen den aktuella dagen. Vid det sista registrerade samtalet var båda telefonerna uppkopplade mot samma mast.

Lämnade Sverige

Mannen har medgett att han träffade kvinnan den dagen, men har nekat till att ha mördat henne. Vänner till kvinnan har vittnat om att hon hade hotats och att hon var rädd för mannen.

Eftersom den döda kvinnans kropp upptäcktes först två månader senare, den 30 maj 2016, hade mannen hunnit lämna Sverige. Han blev internationellt efterlyst och kunde gripas i Iran i maj 2018. Efter att utlämningen beviljats återfördes mannen till Sverige i somras. Åtalet väcktes i januari i år och under utredningens gång har mannen även genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han inte led av en allvarlig psykisk störning.