Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tingsrätten stoppar fotografering in i rättssal

 
Mordet i Tovrida
Visa alla artiklar

Journalister och åhörare har förbjudits att fota in i rättssalen under rättegången om mordet i Tovrida. Något som varit tillåtet sedan en dom i hovrätten 2007. Tidningsutgivarnas chefsjurist är kritisk till beslutet. – Fotoförbud omfattar inte den som fotar utifrån och in, säger Per Hultengård.

På onsdagen i förra veckan inleddes rättegången om det misstänkta mordet i Tovrida. Förutom ett stort antal åhörare var även flera medier på plats för att bevaka händelsen. I samband med att rättegången inleddes samlades fotografer utanför rättssalen för att fotografera in i rättssalen.

I en paus på förmiddagen blev fotograferna ombedda av personal på tingsrätten att inte fota in i rättssalen och hänvisade till ett beslut från rättens ordförande. JP:s nyhetschef blev också kontaktad av tingsrätten med anledning av att nämndemän i målet var obekväma att vara med på bild och tidningen ombads att avpublicera en bild. Det sistnämnda är inte något som rättens ordförande, Helen Yngwe, känner till men hon säger att beslutet om fotograferingsförbud in i rättssalen står fast.

– Det är framför allt med bakgrund av bestämmelser i rättegångsbalken. Det är jag som upprätthåller ordning i rättssalen och det råder fotograferingsförbud i rättssalen och jag menar att det här är att kringgå det förbudet, säger Helen Yngwe.

Störde fotograferingen ordningen i det här fallet?

– Vi vill att människor ska kunna passera in på ett lugnt sätt. Om det står människor och vid dörröppningen så kan det skapa en trängsel för åhörare, ombud och andra parter i rättegången, säger Helen Yngwe.

Att stå utanför och fotografera in i en rättssal inför och under rättegångar är något som har gjorts i många års tid. År 2007 åtalades två fotografer från Aftonbladet och Expressen efter att de trotsat ett fotograferingsförbud. De dömdes till penningböter i tingsrätten men Svea hovrätt friade dem. I domen slår Svea hovrätt fast att en tingsrättsordförande inte har någon laglig möjlighet att förbjuda fotografering utifrån och in i rättssalen.

Samma år fattades ett beslut av Justitieombudsmannen där en rådman vid Västmanlands tingsrätt inte klandrades för att förlagt ett fotograferingsförbud mot en fotograf. Något åtal mot fotografen väcktes aldrig i det fallet.

"Krävs lagändring"

Per Hultengård, chefsjurist på branschorganisationen Tidningsutgivarna, är kritisk till rådmannens beslut.

– Det är naturligtvis riktigt att det är rättens ordförande som håller ordning, det är också riktigt att man inte får fota i rättssalen. Men jag lutar mig på domen i Svea hovrätt från 2007 där hovrätten slår fast att fotoförbudet i rättegångsbalken inte omfattar den som fotar utifrån och in, säger Per Hultengård.

Det finns en utredning från 2017 som presenterades av Statens offentliga utredningar. I utredningen kom man fram till ett förslag om att fotoförbudet skulle utvidgas till även övriga lokaler i en domstol.

– Det förslaget har inte genomförts och för att det skulle kunna göras så krävs lagändringar, säger Per Hultengård.