På Orkestergatan och Trimgatan i Tranås uppgavs det vara ”kaos” när räddningstjänsten i Tranås började ta emot de första samtalen efter det plötsliga skyfallet.

Över 30 insatser trodde insatsledare Mikael Eriksson att man hunnit med under natten och på förmiddagen fortsatte telefonen att gå varm av samtal från drabbade invånare.

För Mikael Eriksson var det en rivstart på jobbet som insatsledare. Han gjorde nämligen sin första jourvecka när översvämningarna drabbade länet.

– Det började med att jag fick ett samtal om att väg 32 vid Aneby höll på ett regna bort, sedan kom det larm hela tiden om hus som hade råkat ut för vattenskador. Jag fick ta alla samtal och sedan dirigerade jag runt räddningsstyrkorna, minns Mikael Eriksson.

En stor del av natten gick åt att pumpa undan vattenmassor från bland annat Skyttegatan i Ängaryd där regnvattnet flödade.

Det forsade som en älv. Vi får hoppas att det inte kommer mer regn nu, sa Eriksson till tidningen då.

Bertil Fång hade aldrig varit med om något liknande tidigare. Tranås bistod kollegorna i Aneby vid den första insatsen i Sunhult, därefter fortsatte den ena drabbade efter den andra att larma räddningstjänsten.

Under nattens ihärdiga regn uppmanades tre familjer att lämna sina hus, varav den ena kunde återvända efter klartecken från räddningstjänsten.