Strax före klockan 23 på fredagskvällen larmades polis till Lilla Sveagatan i Tranås. En lägenhetsinnehavare ringde till polisen och berättade att tre personer var i full färd med att bryta sig in i bostaden.

Även grannar uppmärksammade att någonting konstigt skedde och tog kontakt med polisen.

– Målsägande ska ha varit ensam hemma och valde att stänga in sig på toaletten när de tre personerna dök upp. Så det blev aldrig någon konfrontation, säger Erik Terneborn på polisen.

Polisen kom till adressen bara fem minuter efter larmet – men då hade trion försvunnit från platsen. De påträffades dock i Östanåparken en kort stund senare.

– Vi kontrollerade de här personerna och fann bland annat brytverktyg. Samtliga greps misstänkta för försök till grov stöld genom inbrott, säger Erik Terneborn.

Vid 05-tiden på lördagsmorgonen beslutade en jouråklagare att anhålla männen, som alla är i 25-årsåldern och hemmahörande i trakten.

– Några av dem är kända av polisen sedan tidigare och har dömts för lite olika brott, säger Erik Terneborn.

Uppdatering: På måndagsmorgonen rapporterade Polisen Höglandet att två av de anhållna släppts på fri fot under helgen. I fråga om den tredje anhållne fattar åklagaren beslut under dagen om personen ska begäras häktad eller inte.