Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvfiske stoppas med undervattensdrönare

Snart drar kräftsäsongen igång och i samma veva tilltar även tjuvfisket. Länsstyrelsen satsar nu på en ny metod för att stoppa tjuvarna, genom att själva bege sig under vatten. – Med hjälp av undervattensdrönare kommer vi kunna få tag på olovliga redskap som vi tidigare inte har kunnat se, säger Michael Bergström från Länsstyrelsen.

Redan förra året valde Länsstyrelsen att investera i en flygande drönare som används för att stoppa tjuvfisket i framförallt Vättern. I sommar utvidgas drönarkollektionen ytterligare, nu med en undervattensdrönare. Michael Bergström, fisketillsynsman på Länsstyrelsen, berättat om hur undervattensundersökning kommer att underlätta deras arbete.

– Undervattensdrönaren kan användas när som helst, oberoende av dåligt väder eller tid på dygnet, vilket den vanliga drönaren inte klarar av, säger Michael Bergström, Jönköpings Länsstyrelse.

Undervattendrönarens funktion medför att den kan användas till mer än att enbart stoppa olovligt fiske, som att exempelvis undersöka bottnar, leta efter försvunna personer och undersöka båtar som sjunkit. Men huvudsyftet är just att stoppa tjuvfisket.

– Det viktiga är att vi hittar fiskeredskapen och får ut dem ur sjön. På så vis hoppas vi även att kunna förebygga så att folk lägger ned verksamheten, säger Michael Bergström.

Kräftor lockar flest

Tjuvfisket har legat på ungefär samma nivå under de senaste åren där kräftor, och de pengar som det kan generera, har attraherat mest. Men även om man nu har nya möjligheter till att upptäcka olovligt fiske så återstår fortfarande problemet med att hitta personerna bakom brottsligheten.

– Det är svårt att komma åt personerna bakom tjuvfisket eftersom vi praktiskt taget måste hitta dem med fingrarna i buren och även då kan man lätt att ljuga ihop något, säger Michael Bergström från Länsstyrelsen.

Undervattendrönaren förväntas därför främst användas till att leta upp olovliga redskap för att sedan lämna in dem hos polisen, tillsammans med en polisanmälan. Sedan är det upp till polisen att se över om det finns spårbarhet att fortsätta ärendet på.

– Något som är viktigt är att ha folk som tipsar om positioner där de sett någon lägga ut bur eller nät. Att leta runt planlöst kan annars bli som att leta efter en nål i en höstack, säger Michael Bergström.