HASHTAGEN

Hashtagen initierades av skådespelerskan Alyssa Milano efter anklagelserna mot filmproducenten Harvey Weinstein om sexuella övergrepp. Ett 40-tal kvinnor inom mediebranschen trädde nyligen fram och anklagade honom för sexuella övergrepp.

Kläddesignern Donna Karan kom dock till Harvey Weinsteins försvar. På röda mattan fick hon frågor kring anklagelserna och hon sa då ungefär följande: Vi kvinnor måste titta på oss själva och fundera över hur vi framställer oss själva och vår sexualitet.

Efter uttalandet möttes hon av ett stort drev och hon har senare tagit tillbaka uttalandet och bett om ursäkt.

SVERIGE

I en artikel från den 17 oktober i Expressen skriver Elisabeth Höglund att "Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret. Lägger du ut en nakenbild på dig själv, så signalerar du till omvärlden att det är okej att närma sig dig."

Elisabeth Höglund påstår genom sitt uttalande att det finns en gräns för när en kvinna själv är tillräckligt inbjudande att det är okej för en man att göra närmanden.

Problemet med en sådan argumentation är att man blir svaret skyldig var gränsen går. Innebär en kort kjol att en kvinna gjort sig tillgänglig för mäns sexuella handlingar? Det är ju en sexuellt utmanande klädsel. Så gick tongångarna för inte allt för längesedan i Sveriges våldtäktsmål.

Det är en omöjlighet att svara var gränsen går. Men om vissa beteenden och vissa typer av kläder innebär att kvinnor får skylla sig själva, får detta i förlängningen konsekvenser för kvinnors frihet.

Det fria valet att ha på sig ett visst plagg eller uppträda på ett visst sätt vägs då mot risken för övergrepp. Ställt på sin spets skulle detta innebära att det mest säkra en kvinna kan göra är att dölja både sitt hår och sin kropp.

Men en sådan kultur vill vi väl inte ha?

SVARET ÄR

Men om man menar allvar med att Sverige ska vara ett sekulärt, modernt samhälle kan man inte ge sig in i moraldiskussioner om kvinnans beteende eller klädsel vid sexuella övergrepp.

I ett fritt samhälle måste alla människor få klä sig och bete sig hur de vill, förutsatt att de följer lagen, utan att riskera övergrepp och därefter "du får skylla dig själv"-argument.

Detta gäller inte bara kvinnor. Det förekommer uppgifter om att en jude förra veckan blev misshandlad i Malmö, varvid polisen frågat om personen i fråga inte bara kunde ta av sig sin davidsstjärna.

Att provoceras av andra medmänniskors uttryckssätt och åsikter tillhör kärnan i en demokrati. Det är där tolerans och respekt kommer in i bilden - inte övergrepp och andra typer av brott.

Och förresten, förhoppningsvis är det nog också bara en tidsfråga innan Elisabeth Höglund ber om ursäkt.