Gransnäs lägergård har högsäsong under sommaren. Ungdomar kommer från hela landet för konfirmationsundervisning på Svenska kyrkans natursköna gård utanför Aneby.

Senare i sommar kommer olika församlingar för kortare läger. Dessutom väntar läger för familjer och för ensamstående mammor.

– Det händer någonting hela tiden. Vi har inte en enda tom dag i kalendern, säger prästen och föreståndaren Fredrik Bäckhjem Hellberg.

Han är ung men har varit präst i fem i år. Som nytillträdd föreståndare har han i sommar hållit i sitt första treveckorsläger på Gransnäs.

– Jag har väldigt duktiga ledare här som hjälper mig mycket, säger han.

På konfirmationslägret har ungdomarna fått undervisning i kristen tro. De har också fått ta del av mängder av aktiviteter, som lekar, lagtävlingar och en hajk med övernattning i skogen.

– Man får komma bort från vardagen och lära känna nya vänner. Här är man som ett oskrivet blad. Man kan släppa allting och bara vara, säger Fredrik Bäckhjem Hellberg.

Nya vänner

På lördag är det avslutning för Gransnäs konfirmationsläger. Föräldrarna kommer för att se konfirmandernas redovisning, innan det blir mässa i Askeryds kyrka och avslutningsmiddag.

Ungdomar från hela Sverige har sökt sig till Gransnäs för det tre veckor långa konfirmationslägret. Elsa Magnusson från Skänninge hörde om platsen genom en äldre syster som tidigare varit på Gransnäs.

– Jag blev fast. De sa så mycket gott om lägret, om ledarna och läget, så jag ville också går här, säger Elsa Magnusson.

Det är en speciell upplevelse att träffa nya människor och umgås under sommaren.

– Det blir öppet på annat sätt. Man kommer varandra väldigt nära, säger Anna Bogren från Linköping.