LÄS ÄVEN: Linda Serrander om nya tjänsten – ska hjälpa nyanlända ut i arbete

Det var 2013 som Linda Serrander medverkade i tidningen Nordfront som drivs av Nordiska motståndsrörelsen. Hon hade innan dessa medverkat i Uppdrag granskning som lyfte rädslan i Landsbro när ett nytt asylboende skulle öppnas.

Linda kände sig lurad av programmet då hon lovats anonymitet men ändå visades i bild. Hon är kritisk till hur programmet enligt henne förvrängs. I Nordfront deltar hon först i en anonym artikel, sedan som ”Linda” med bild.

Jag blev intervjuad av flera medier, säger Linda Serrander som inte ser något konstigt i detta och som också berättar för arbetsförmedlingen där hon arbetade tidigare.

Hon berättar att hon fortfarande inte fått huset sålt på grund av att det ligger bredvid ett asylboende.

Pierre Thorell, avdelningschef Vetlanda kompetenscenter, går i god för Linda Serrander.

Hon är kompetent för arbetsuppgiften och jag har fått mycket goda referenser om henne, säger han.

Finns det en problematik i att ha medverkat i tidningen Nordfront?

Jag ser problematiken men tycker inte att det påverkar hennes kompetens. Jag har varit inne och läst artikeln som du hänvisade till och jag har också fört samtal med Linda ytterligare en gång och bett henne förklara. Hon uppgav att det var flera olika medier som hörde av sig och att hon mer gjorde kopplingar till personen som intervjuade henne, och inte tidningen.

Jag har tagit referenser från hennes tidigare chef och de är mycket goda. Hon har jobbat med den här målgruppen, att etablera och integrera. Läser man det hon skriver så är det mer kritik mot Migrationsverket och hyresvärden, än de personer som bor där. Jag förstod att hon var ensamstående mamma med små barn och var orolig, och att det är i det perspektivet hon uttalar sig.

Vad är din åsikt om Nordfront?

Jag kände inte till Nordfront innan du hörde av dig så jag var tvungen att granska hemsidan djupare och förstår att de för någon form av högerextrema åsikter. I det här fallet handlar det om att Linda kände sig utsatt av Uppdrag granskning och det är inte första gången jag hör folk som känner sig lurade av programmet.

Spelar en persons åsikter in vid rekrytering, exempelvis om det skulle handla om främlingsfientliga åsikter?

Vi som kommun har en värdegrund som bygger på att vi tar tillvara på människors olika förmågor och bakgrunder. Det ser vi som en styrka. jag förutsätter att alla personer som är anställda av Vetlanda kommun delar den värdegrunden, svarar Pierre Thorell.

I den här rekryteringen har vi intervjuat Linda vid två tillfällen och gjort två olika personlighetsanalyser. Det har inte framkommit en enda stavelse om att det skulle finnas någon annan koppling än att den här personen vill arbeta för integration. Annars hade vi naturligtvis inte anställt henne, fortsätter han.

Pierre Thorell tycker dock att det är olyckligt att hon hamnat i ”den här typen av media”.

Klart att jag inte tycker att det är bra, men man måste också sätta det i ett sammanhang. Det här var i Landsbro för fem år sedan och då var det väldigt ansträngt med stor oro i samhället.