Även en liten ort som Aneby har många turister under sommarmånaderna. Många besökare kommer till turistbyråns kontor i kommunhuset.

Kommunen för ingen officiell statistik men personalens egna siffror visar att den största gruppen är från Tyskland. En hel del danskar och holländare - och svenskar såklart - kommer också förbi för att fråga om utflyktsmål, badplatser eller restauranger.

Turistbyrån håller öppet kontorstid på vardagar. De har broschyrer och information om allt som kommunen har att erbjuda.

Många frågar om tips för vad man kan se och göra i Aneby.

– De som har varit här tidigare känner till Stalpet. Annars är det pyramiden vid Stjärneborg. Mopedmuseet och Åsens by är också populära bland barnfamiljer, säger Louise Lööv som är informatör på Aneby kommun.

På sommarens varmaste dagar brukar många fråga om badplatser. Aneby har gott om badalternativ och det är en smaksak om man väljer Assjön, Skärsjösjön eller någon annan sjö.

Bild 1 av 2 Stalpets vattenfall tillhör Anebys mest välkända utflyktsmål.

Foto Arkiv

Vacker natur

Det som lockar allra mest är friluftslivet i kommunen. Det finns goda fiskemöjligheter och Anebys utbud av cykel- och vandringsleder är väldigt uppskattat. Man kan välja mellan korta, lättillgängliga leder och mer avancerade alternativ.

Även personer som bor i närområdet kommer för att hämta information om de bästa lederna, berättar Louise Lööv.

Om något saknas i Aneby så är det en central butik för fiske och jakt.

– Det skulle vara det i så fall. De som kommer in och frågar får vi skicka vidare, säger hon.

Turisterna kommer i vanliga fall i en jämn ström under sommaren. På senare år har Aneby fått nya evenemang som lockar fler till kommunen. Turistbyråns personal har sett ett ökat antal besökare i samband med visfestivalen i juli och cruisingen i augusti.

– Vi märker det. Man ser också att det blir lite annat folk på samhället.