Det var i höstas som fiberprojektet drog igång. Kenneth Sander och Rolf-Inge Torstensson är två av de 16 personerna som har varit drivande i projektet.

Kenneth Sander berättar att fiber är en nödvändighet för att kunna klara sig på landsbygden. I väntan på att det ska kopplas in använder han sig av internetdelning på mobiltelefonen för att kunna göra det nödvändigaste. När de har fiber kommer det att påverka deras bredband, telefoni och tv.

Vi är ett byalag som hjälps åt med det praktiska arbetet. Vi servar entreprenören Håkan Gustafsson som är här och gör markarbetet. Vi matar in slangarna som ska vara till fiber.

Tack vare att det har varit en tjänlig vinter har arbetet rullat på bra och marken har inte varit för hård eller snöig.

Det är Eksjö energi som står för materialet som ska användas men Kenneth Sander berättar att det krävs en del maskiner och viljestyrka från grannarna i byalaget.

I början på nästa vecka kommer arbetet att vara klart. Då är det dags för Eksjö energi att koppla in fiber. Kenneth Sander berättar att de räknar med att få tillgång till sin fiber till våren, runt april-maj.

Det höjer bland annat värdet på hus och fastigheter. Men det viktigaste är att man har en stabil uppkoppling, annars blir det ett A och B lag i Sverige. Det funkar inte.

Ska ungdomarna flytta ut hit och jobba hemifrån så måste man ha en stabil uppkoppling. Det är jätteviktigt för framtiden, säger Sander.

Entreprenören Håkan Gustafsson från Björnstorp berättar att han har haft flera jobb med fiberanknytning. Bara i år har han än så länge grävt drygt tre mil.

Den totala längden på fiberprojektet kring Plommarp är 8,5 kilometer.

Vid Plommarp är det inte bara en ledning för fiber som grävs ner utan det är även en luftdragen elledning som finns där.