De är alla tolv år och går i samma klass. När vi träffar Alvin, Dexter och David för att prata om ett av deras gemensamma intressen hörs ett rafsande ljud lite titt som tätt under intervjun.

Med snabba rörelser och fokuserade blickar löser de pussel efter pussel – inte bara den klassiska Rubiks kub som nog många har försökt sig på, mer eller mindre framgångsrikt.

Till exempel visarna killarna även upp en så kallad Pyraminx och som namnet låter är den formad som en pyramid. När tidningens utsände blir ombedd att blanda den dröjer det inte länge innan Alvin fått alla sidor att bli enfärgade igen. Inte konstigt kanske med tanke på att han gick till SM-final i just den grenen.

Alvin har hållit på med Rubiks kub i drygt 1,5 år och sedan dess har det blivit som en dominoeffekt. För ett år sedan hoppade Dexter på tåget och några månader senare fångades även Davids intresse.

Jag fick en kub i julklapp, säger Albin om hur det började för honom.

Genom olika videoguider på Youtube lärde han sig sedan olika system för hur kuben kan lösas så snabbt som möjligt och övning har gett färdighet för under skol-SM nyligen placerade han sig på plats tolv.

Jag var nummer 17 när jag kvalade så det var en förbättring, säger Alvin som är nöjd med placeringen.

Fem gånger fick tävlingsdeltagarna lösa en kub och sedan togs den bästa och den sämsta tiden bort och för Alvins del innebar det en genomsnittstid på strax över 18 sekunder.

Mitt mål är att få under tio.

Även Dexter och David har tävlat och Dexter berättar att det är viktigt att vara varm om händerna inför tävlingsmomenten.

Jag brukar blåsa på fingrarna så de blir varma, förklarar han.

Att förbättra tiderna och att lära sig ännu fler lösningar för de olika kuberna är något som motiverar killarna att hålla på. De utövar även flera olika idrotter på fritiden, vilket innebär att både kropp och knopp får rejält med träning.

LÄS MER: