Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Försvarsdag på klassisk övningsmark - besökare välkomnas till Ränneslätt

Lördagens Försvarsdag i Eksjö genomförs på klassisk militär mark. Ränneslätt är redo att ta emot besökare från när och fjärran som vill veta mer om Swedecs och Ing 2:s verksamhet.

– Vi tycker det är trevligt att åter förlägga en besöksdag för allmänheten på övningsfältet.

– Det ger oss ökade möjligheter att ta ut svängarna vid förevisningar av olika slag, säger Thommy Gustafsson, ställföreträdande regementschef på Ing 2.

I Helgens Försvarsdag medverkar båda Eksjös militära enheter samt hemvärnet och polisen.

Arrangemanget kan ses som en förstärkt upplaga av Ing 2:s traditionella Regementets dag. Vid de olika stationerna kring Skedalabaracken och Swedecs nyligen uppgraderade utbildningsutrymmen i gamla ridhuset finns möjligheter att möta kunnig militär personal och samtidigt få en inblick i allt från ammunitions- och minröjning till fördröjande fältarbeten.

– Vi vänder oss dels till dem med allmänt intresse för försvaret, dels till anhöriga till inneliggande soldater som är nyfikna på vad killarna och tjejerna lärt sig under sin tid hos oss, förklarar Thommy Gustafsson.

– Förhoppningen är förstås också att det ska komma en och annan ung besökare som inom något eller några år kan tänka sig att göra värnplikten eller satsa på yrkeskarriär i försvaret.

– Framför Skedalabaracken kommer vi att ha ett informationstorg med personal beredd att svara på frågor om militär grundutbildning, officersutbildning och hur det är att arbeta i försvaret.

Eksjö hemvärnsmusikkår och chefen för Göta ingenjörregemente öppnar arrangemanget under lördagsförmiddagen.

Hemvärnet och flera andra frivilligorganisationer är på plats för att förevisa materiel och berätta om vad man sysslar med.

Polisen återfinns också mitt i vimlet för att svara på frågor från vetgiriga besökare.