Kommunalrådet Anders Wilander (M) och oppositionsrådet Mikael Stenquist (S) slår gemensamt fast att Tranås vill ha järnväg och stationsläge och att arbetet fortsätter.

Förra veckans nej från Moderaterna

– Jag visste ingenting, det gjorde inte länets riksdagsledamöter heller.

Vad tycker du om att de skrev debattartikeln i Dagens Industri?

– De borde inte ha gjort det, det hade varit bättre att låta processen ha sin gång men jag är glad att den inte var signerad Anna Kinberg Batra. Då hade jag blivit riktigt orolig.

Anders Wilander vidhåller att debattartikeln ska ses som ett utspel för att sätta press på förhandlarna. Stenquist ser nejet som ett nej och tycker att Moderaterna, på riksnivå, ska sätta ner foten och lämna ett besked.

– Anders och hans partikolleger måste göra sitt jobb och påverka uppåt så att vi får veta: vad vill Moderaterna? Hela projektet blir skakigt på grund av det här. Kommer alliansen att stoppa järnvägen? Vad händer om det blir ett maktskifte efter nästa val?

Stenquist har krävt en redovisning av kommunens kostnader för förberedelserna. Duon säger att budgeten för 2015-16 var 1,5 miljoner kronor. Till det ska läggas den tid de egna tjänstemännen ägnat åt arbetet.

– Tjänstemännen jobbar för vårt tillväxtmål och järnvägen är en del i detta men mycket hade behövt göras ändå, hävdar Anders Wilander.

– Vi behöver besked för att veta om arbetet ska fortgå. Det som gjorts hittills har varit bra, och skapat ett otroligt reklamvärde för Tranås. Men vad gäller framåt? säger Mikael Stenquist.

Anders Wilander vill tro att Moderaterna tillhör ja-sägarna när beslutet slutligen fattas.

– Jag lever i tron att fakta ligger till grund för beslut, så jag struntar i vad de säger i Stockholm. De har storstadsperspektivet för ögonen i insändaren men ingenting är hugget i sten. Mycket kan hända, se bara hur migrationspolitiken förändrats i Sverige.

Hur agerar ni internt efter utspelet?

– Det är klart att vi på kommunnivå har kontakt med riksdagspolitikerna, länets riksdagsledamöter är också mycket förvånade och ställer frågor, säger Wilander.