På plats vid Tranås småbåtshamn var främst elever som går den förberedande polisutbildningen på folkhögskolan.

Vi försöker genomföra samma moment som på Polishögskolan. Har man inte hög feber eller liknande så tycker vi att man bör delta, säger Magnus Ericsson, fystränare och deltidsbrandman som tillsammans med Jon Forsärla, insatsledare på Räddningstjänsten, ledde övningen.

Isvaksövningen gick ut på att eleverna avsiktligt gick ut på Svartåns is för att så småningom hamna i det kalla vattnet. En möjlighet att känna på hur det är att hamna i en isvak utan att riskera livet.

Magnus Ericsson lyfter fram två saker som är extra viktiga att tänka på om lyckan är framme.

Du måste hålla dig lugn och söka hjälp, men det är enormt svårt när man är chockad och det är iskallt. Sedan ska man vända sig och försöka ta sig upp från det håll man kom ifrån, eftersom det är svårt att veta hur stark isen framför är.

Känsligheten för kyla och hur länge du klarar dig i vattnet varierar från person till person. Även en person som tar sig upp från en isvak kan få bestående men på grund av den kraftiga nedkylningen, så kallad hypotermi, som kroppen utsätts för.

Man har inte många minuter på sig och ganska snabbt domnar kroppen och du får svårt att röra dig. I värsta fall handlar det om amputation men du riskerar inte bara köldskador utan även psykiska problem som exempelvis rädsla för vatten, säger Magnus Ericsson.

Isdubbar, en ryggsäck med vattentäta påsar i vilka man har torra extrakläder och så en ispik för att kunna avgöra isens tjocklek. Förvara också gärna mobilen skyddad från vattnet.

Magnus Ericsson menar att gemene mans kunskaper om isvakar är ganska bra.

Jag tror att folk har respekt för isar och är medvetna om riskerna, åtminstone de som har långfärdsåkning som intresse.

Anders Wibaeus var en av deltagarna.

Man försöker vara lugn men kroppen hamnar i chock och det blir lite panik och svårt att andas. Jag var bara i vattnet i åtta sekunder men fingrarna domnade bort.

1177 Vårdguiden ger dig fakta och kunskaper om nedkylning.