Händelsen har satt djupa spår i Joel Mellins sinne, därför har han bestämt sig för att vända sig till domstol.

Jag har stämt israeliska staten på ekonomisk kompensation på grund av den behandling som jag blev utsatt för, säger han.

Efter flera år som meteorolog vid SVT är det många runt om i Sverige som känner igen Joel Mellin. Julhelgen har han tillbringat hemma hos familjen i Gränna.

JP om hans dramatiska resa till Israel som nu får ett rättsligt efterspel.

Joel Mellin och kompisen Christian Hjortland skulle besöka de bibliska platserna och hälsa på vänner i landet men de blev stoppade när de landat på flygplatsen i Tel Aviv.

Gränspolisen låste in dem i ett fängelseliknande förvar i 60 timmar.

Vi fick inte ta med några tillhörigheter, inte ens klädombyten. Man blev behandlad som en brottsling. De informerade oss inte om våra rättigheter, att vi hade rätt till advokat.

Bakgrunden var att gränspolisen misstänkte att de planerade att arbeta i Israel, eftersom de enligt myndigheten hade för lite kontanter med sig och att Christians syster som redan befann sig i Israel hade överskridit sitt visum.

Första dygnet fick de lite vatten och en baguette att dela på, andra dagen fick de kontakt med och då fick de även mat. När de till slut lyckades boka hemresan förbjöds de att resa tillbaka till Israel.

Vi får inte komma in i landet på 10 år om vi inte lyckas få det upphävt i domstol.

Joel Mellin hoppas på upprättelse, han har begärt ersättning med 220 000 kronor.

Resan var välplanerad, de hade lagt ut pengar i förväg. Han kan bevisa att han hade pengar på sitt bankkort och det finns vittnen som kan berätta om deras planer.

Jag tror på rättssystemet. Gränspolisen har jag inte så bra bild av. Jag är övertygad om att jag inte har gjort något fel.

Han vill också att gränspolisen i Israel ska få en tankeställare och bli bättre instruerade så att inte fler turister drabbas på samma sätt.

Joel och Christian kunde ha fått sitta betydligt längre om de inte lyckats boka flygresan hem på egen hand, genom ett sms på en insmugglad mobil.

Till sin hjälp har han israeliske advokaten Amos Fried som bland annat arbetat med människorättsfrågor.

Det blir huvudförhandling i domstol i juni 2017, efter att ett medlingsförsök misslyckats. Joel Mellin får förmodligen vittna via videolänk.

Det går att stämma stater på det här sättet, processen ser olika ut från land till land. I Sverige så skulle en person, som exempelvis suttit oskyldigt frihetsberövad och vill få ett större skadestånd, kunna vända sig till Justitiekanslern som tar ställning till om staten ska stämmas på beloppet. I det fallet går ärendet i allmänhet via Stockholms tingsrätt. Joel Mellin har tecknat en försäkring för att slippa betala stora rättegångskostnader, om han skulle förlora.