Börderna Grimms klassiker Törn-Rosa har av Teater Tabberas fått en ny twist. På måndagen spelades föreställningen upp inför en mycket glad och deltagande skara förskolebarn i Kulturskolans Eksalen.

Istället för en modig prins fick publiken möta en prins som lite motvilligt fick jobbet av Prinsarbetsförmedlingen att rädda Törn-Rosa, som av en fe blivit förtrollad till att sova i hundra år.

Men varför gjorde fen det hon gjorde? Det förklarades till skillnad från i sagans originalversion.

Jag tycker det är ointressant om det bara är någon som är ond, det är som i Disneys filmer när det är de onda mot de goda men man får inte reda på varför, man får ingen bakgrundshistoria. Det är som att man föds ond eller föds god, berättar Sandra Skavén som bland annat spelade fen Mån-Skära, som på grund av sitt humör inte blev bjuden till Törn-Rosas födelse.

Fen förtrollade då den unga prinsessan i ren ilska över att inte ha blivit inkluderad.

Det var till slut prinsen som fick henne att ändra sig, väcka Törn-Rosa och be om förlåtelse. En väckande kyss av prinsen, som även han ville avstå från det hela, togs bort helt.

Att pussa en okänd människa på munnen när den sover, det går emot allt barn egentligen ska lära sig. Det har vi ändrat helt, säger Sandra Skavén.

Nyskrivna sånger, skrivna av Teater Tabberas Leo Bothén, blandades med klassiska barnvisor som Imse vimse spindel och Små grodorna som sjöngs tillsammans med alla barn.

Föreställningen arrangerades i två omgångar av Eksjö bibliotek som en sista barnteater för året.