Igår presenterades det nya transportsystemet för första gången i samband med Volvokoncernens Innovation Summit i Berlin. Det består av självkörande, elektriska fordon som är uppkopplade mot en central. Centralen övervakar bland annat fordonens position, last och hur batterierna är laddade och kan på så sätt styra så att logistiken och flödet blir så effektiv som möjligt.

Det skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Systemet är tänkt att användas inom områden med korta avstånd, stora volymer och hög leveransprecision. Till exempel mellan logistiska nav.

-Det här är ytterligare ett resultat av de spännande och innovativa lösningar som vi arbetar med inom områdena automation, elektromobilitet och uppkopplad teknik. Det visar på Volvokoncernens stora bredd och gedigna tekniska kunnande, säger Lars Stenqvist, cheif technology officer, Volvokoncernen.

Genom att vidareutveckla den avancerade teknologin från Volvos elbussar har Volvokoncernen kunnat anpassa elektrifieringen till koncernens olika typer av fordon, som till exempel lastbilar, anläggningsmaskiner och marina och industriella applikationer.

Samtidigt har Volvokoncernen under flera år forskat kring självkörande fordon och presenterat flera exempel på självkörande konceptfordon.

-Det här ger oss en unik position när det gäller utvecklingen av framtidens transportlösningar. Nu fortsätter vi att driva arbetet framåt i snabb takt, säger Lars Stenqvist.

Det framtida transportsystemet ska nu vidareutvecklas ytterligare tillsammans med berörda kunder.