Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två år sedan terrordådet: ”Sverige står starkare”

Artikel 2 av 2
Terrordådet i Stockholm 2017
Visa alla artiklar

Det är nu två år sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm skakade Sverige. – Sverige står starkare i dag. Vi har bättre beredskap och bättre utrustning för att hantera ett terrorattentat mot Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Fem människor dödades i lastbilsdådet i centrala Stockholm fredagen den 7 april 2017. Gärningsmannen Rakhmat Akilov från Uzbekistan greps i Märsta norr om Stockholm cirka fem timmar efter dådet. Efter en omfattande rättsprocess dömdes han till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt i juni 2018. Domen överklagades inte.

Varningarna för ett terrordåd i Sverige hade funnits länge. I december 2010 hade ett misslyckat självmordsdåd skett på Bryggargatan i centrala Stockholm, en tvärgata från Drottninggatan. Året innan attentatet i Stockholm hade dåd med lastbilar även inträffat i europeiska storstäder som Nice, London och Berlin.

Stärkta betonglejon

Lastbilsdådet ledde till diskussioner om säkerheten på offentliga platser som stora shoppinggator och stora samlingsplatser. På just Drottninggatan i Stockholm har de så kallade betonglejonen, som ändå förhindrade att dådet innebar ännu större skador, nu gjorts ännu tyngre. Att helt stänga av stora promenadstråk för biltrafik är sällan möjligt eftersom blåljusfordon ändå måste ha möjligheten att komma fram.

– Jag uppfattar att det finns en högre medvetenhet kring att man måste ha en beredskap och måste hantera dessa frågor i dag. Men det finns mycket kvar att göra i offentliga miljöer för att öka tryggheten och säkerheten, säger Mikael Damberg (S).

De senaste två åren har poliser även fått mer resurser som förstärkningsvapen, skyddsutrustning med skottsäkra västar och hjälmar samt ytterligare utbildning i att avbryta pågående våld.

Svårt att utvisa

Gärningsmannen Rakhmat Akilov hade svurit trohet till terrorrörelsen IS och hade fått besked om att han skulle utvisas från Sverige. Han hade dock lyckats hålla sig gömd och utvisningen hade inte kunnat verkställas. Terrordådet väckte även frågor om personer som håller sig gömda i Sverige och som kan vara farliga.

Mikael Damberg (S) lyfter fram att det är ett problem att många länder inte vill ta emot sina medborgare som får ett utvisningsbeslut från Sverige.

– Gör man inre utlänningskontroller är det viktigt att det också leder till utvisningar. Då måste avtalen (med andra länder) finnas på plats, men även förvarsplatser. Det hänger ihop.

Precis som för två år sedan finns även ett fortsatt säkerhetshot kring svenska medborgare som anslutit sig till IS.

"Starkare beredskap"

TT: Kan svenskarna känna sig tryggare i dag än för två år sedan då terrordådet skedde?

– Man kan känna en trygghet i att Sverige har en starkare beredskap i att både förebygga och hantera terrordåd i dag. Men man ska inte sticka under stol med att terrorhotnivån fortfarande är på en förhöjd nivå och det innebär att det fortfarande kan inträffa terrordåd mot Sverige, säger inrikesministern.