Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två män häktades efter däckstöld

Två män häktades under fredagseftermiddagen misstänkta för stöld. De båda greps efter att polis hittat stulna däck i deras bil efter en trafikolycka.

Eksjö tingsrätt beslutade att de båda männen, 38 respektive 34 år gamla, skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för stöld, det vill säga den högre graden av misstanke.

Tingsrätten beslutade att männen skulle häktas eftersom det bedöms finnas risk för att de annars avviker eller undanröjer bevis.

Tingsrätten beslutade också om restriktioner mot de båda i häktet.

Åtal ska vara väckt senast den 25 maj.

Passade ihop

Åklagare Klas Lööf, som under fredagen lämnade in häktningsframställan till Eksjö tingsrätt, berättar att det skedde en stöld utanför en bilfirma i Nässjö i slutet av förra veckan.

– Någon eller några tjuvar har lyft upp bilen på lite stenar och stulit däcken, säger Klas Lööf.

Det är den stölden som de båda männen är på sannolika skäl misstänkta för, enligt åklagaren.

Sent i söndags kväll var de båda männen inblandade i en trafikolycka på Sörängsvägen i Nässjö. Det var i samband med olyckan som polisen hittade fyra däck som man misstänkte var stulna. Däcken, på fälg, hörde nämligen ihop med den däcklösa bilen utanför bilfirman.

Vad har männen haft för inställning under de inledande polisförhören?

– Båda har förnekat brott, de säger att de köpt godset någonstans, berättar Klas Lööf.

Risk för fortsatt brottslighet

Anledningarna till att åklagaren ansåg att männen skulle häktas var tre till antalet.

– Dels på grund av flyktfara, det finns en risk att de lämnar landet, säger Lööf men påpekar också att det finns en risk att männen försvårar utredningen om de släpps på fri fot.

– De kan till exempel prata ihop sig, exemplifierar Lööf.

Den tredje anledningen till att åklagaren ville att männen skulle häktas var att det annars fanns en risk att duon skulle fortsätta sin brottsliga verksamhet, tillsammans eller var och en på sitt håll.

Eksjö tingsrätt bedömde däremot inte risken för fortsatt brottslighet som lika överhängande utan häktade männen enbart av de två förstnämnda anledningarna.