Resan går under namnet Hoj 17, med budskapet Kolla min fot. Den började planeras för ett år sedan då Ulla Hellstrand Tang kontaktade några eldsjälar i Diabetesföreningen.

Tanken är att det ska ske olika möten med Diabetesföreningen runt om i Sverige på de platser jag passerar. Jag har tagit tjänstledigt och genomför detta i samarbete med Diabetesföreningen.

Jag har köpt kartor för hela Sverige för att jag ska kunna hitta lämpliga sträckor att ta mig fram och handla det nödvändigaste. Jag försöker undvika de stora vägarna, de är livsfarliga, säger Ulla.

I lördags började hon sin resa från Jonsered utanför Göteborg. Innan hon kom till Nässjö och Eksjö åkte hon via Vaggeryd och Malmbäck. Från Eksjö skulle nog åka vidare mot Åtvidaberg och Norrköping, hon tog vägar via Skuruhatt, Svinhult och Ydrefors.

Ulla Hellstrand Tang är fotterapeut, ortopedingenjör och för en månad sedan doktorerade hon på diabetesfoten. Hon

Jag har sett 500 000 tår. Jag har mött dem som inte känner något i fötterna eller har tår som sticker ut. Då har man rätt att få mer fotvård. Är det större problem så ska man få en remiss till ett fotteam.

Kommer jag kunna rädda en människa från fotsår och amputation genom den här resan så är det bingo.

Cyklingen beräknar Ulla kommer ta tre månader. Målet är att hon ska cykla tre mil per dag, men det kan bli mer eller mindre beroende på omständigheterna.

Jag träffar många människor efter vägen. Jag märker att det är många i stugorna som har diabetes. Det är också många som inte har fått fotvård eller kontrollerat fötterna. Det är lite skamligt att prata om hur fötterna mår.

Är du en van cyklist?

Jag har cyklat i hela mitt liv. Mina barn är uppväxta på en cykelkärra. Jag har cyklat många varv runt jorden. Under min doktorandtid cyklade jag till och från jobbet och det är ungefär tre mil.

Man behöver ha med sig bra grejer när man gör en sådan här resa. Det ska vara vattenskyddat, säkert från punka så gott det går. Region Östergötland har sponsrat hela utrustningen. Jag har med mig tält, väldigt mycket kläder och en tung verktygslåda.

För den som vill ta reda på hur fötterna mår kan fylla i en patientapp där man får fylla som Ulla Hellstrand Tang har varit med och tagit fram. Den heter My foot diabetes. Hon berättar resultatet man får där är om man har en frisk fot eller en högriskfot.

Då har man kanske kryssat i att man har ett sår. Då står det som råd att man ska söka sig till vårdcentral.

Flera åtgärder kan man själv tänka på för att ta hand om fötterna. Ulla Hellstrand Tang tipsar om några åtgärder.

Titta på fötterna varje dag. Kan du inte titta på fötterna själv be någon annan att titta på dem. Smörj fötterna varje dag, men inte mellan tårna. Använd strumpor utan sömmar. Om de har sömmar så vänd dem ut och in. Helst ska strumporna vara i naturmaterial, då blir det en annan andning för fötterna. Har du lite förhårdnader ta då en sandpappersfil och fila. Naglarna ska klippas så att de följer formen på tån.

När det gäller skor ska man tänka på att det är en löstagbar sula i skorna.

Den kan du använda sulan för att mäta mellanrummet från foten till toppen av sulan. Den ska vara 8-9 millimeter längre än foten. Den ska följa fotens form i bredden. Det ska finnas utrymme för tårna så att tårna inte trycks ihop. Är tåhöjden mer än 25 millieter hos en person så behöver man speciella skor.

Den 30 juli avslutar Ulla Hellstrand Tang sin resa i Jonsered där hon började.