Kompetensförsörjning är en viktig fråga för näringslivet och just nu råder stor brist på programmerare. Därför hoppas nu Teknikcollege och Eksjö.nu kunna stimulera teknikintresset hos kommunens åttondeklassare i form av en minikurs under nästa veckas höstlov.

Man kan kalla det för en inspirationskurs. Vi försöker väcka intresse för programmering redan i tidiga åldrar. Vi vill att de upptäcker att det inte är så krångligt. Det går att lära sig ganska mycket själv, förklarar William Lehmus, affärsutvecklare vid Science Park och Eksjö.nu, och berättar att programmeraryrket är ett av de där man kan få ett välbetalt jobb utan att ha studerat mycket.

Programmerare saknas i hela Europa, förklarar han.

Och det är alldeles för få skolor i Sverige som lär ut programmering på grundskolenivå. De kan lära sig från den åldern om de bara får upp intresset och tycker att det är kul, säger han.

Det är också syftet med nästa veckas minikurs. Under tre eftermiddagar, måndag till onsdag, får eleverna lära sig koppla grundläggande elektronik och att programmera mikrokontroller. Det är sådant som styr allt från kylskåp till frysar, kaffebryggare och mobiltelefoner.

Man kan bygga alltifrån robotar till larmsystem. Och det är ganska kul för det är inte så abstrakt. Det händer något framför dig när du programmerar. Det blinkar eller rör sig, förklarar Lehmus.

Efter nästa vecka har vi förhoppningsvis tio ungdomar som är superintresserade av att lära sig mer om programmering.

Antalet platser är begränsade.