Johan Gustafsson landade på svensk mark vid 17-tiden på måndagen. En historisk landning för Gustafsson familj efter sex års mardröm.

– Det är med stor glädje som jag kan meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återvända till Sverige. Johans situation har berört många av oss och omfattande ansträngningar har gjorts för att få honom frisläppt, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en kommentar.

– Regeringen vill särskilt lyfta fram den goda samverkan som har präglat arbetet mellan UD, Polisens Nationella operativa avdelning och andra svenska och utländska myndigheter. Ett arbete som slutligen möjliggjorde att Johan kan komma hem, fortsätter Wallström.

Det var Expressen som på måndagseftermiddagen publicerade uppgifterna om att Johan Gustafsson från Värnamo släppts på fri fot efter sex år hos en terrorstämpla organisation i Mali. Uppgifterna bekräftades alltså en stund senare av Utrikesdepartementet.

I pressmeddelandet från UD säger Margot Wallström vidare:

– Jag vill uppmana alla att visa hänsyn i förhållande till Johan och hans familj och låta dem själva välja om och när de uttalar sig.

Till SR Ekot säger Wallström att hon haft kontakt med Johan Gustafsson.

– Jag har redan pratat med Johan och han var vid gott mod och överväldigad av allt som händer.

Enligt Expressen ska Arlandas VIP-avdelning förberedas för hemkomsten av Johan Gustafsson. Enligt tidningen ska Gustafsson sitta på ett plan från Afrika.

Enligt UD kommer det hållas en presskonferens i Rosenbad i Stockholm klockan sju på måndagskvällen. Där kommer Margot Wallström och Anders Wretling från NOA, polisens nationella operativa avdelning, att medverka. Där förväntas de berätta mer om den lyckade insatsen.

– Det är den informationen vi går ut med just nu, säger Gunnar Wrang på UD:s pressjour.

Kan du säga något om hur Johan mår?

– Nej, jag har inga uppgifter om det.

Den 17 maj i år hade Johan Gustafsson varit kidnappad av terrororganisationen Aqim i 2 000 dagar. Gift of the Givers (GOTG) och Imtiaz Sooliman, som försökt få Johan fri, säger sig ha inget med frigivningen att göra.

– Jag pratade med familjen för en vecka sedan och då fanns det ingen ny information. Vi har försökt att få honom frisläppt i över två år, men har du inte pengar kan man inte få ut honom. Regeringar kan förhandla om andra gisslantagare, men jag vet inte hur det har gått till i det här fallet, säger Imtiaz Sooliman till TT.

FOTNOT