Linköpings universitet i både Linköping och Norrköping utrymdes på fredagen på grund av en hotbild. På förmiddagen fick polisen information om att affischer med hotfullt innehåll hade satts upp på flera ställen på universitetet.

På dessa fanns en hashtagg som ledde till ett Instagram-konto där en person, i ett videoklipp, bland annat poserade med vapen och framförde ett indirekt hot. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska hotet ha inneburit att en elev skulle komma till skolan, beväpnad.

Vid 18-tiden på fredagskvällen greps en person i 25-årsåldern och personen är nu anhållen på sannolika skäl, misstänkt för grovt olaga hot mot grupp samt vapenbrott, skriver polisen på sin hemsida. Personen är inte känd av polisen sedan tidigare.

Insatsstyrkan på plats i Tranås

I polisens nyhetsnotis framkommer det endast att personen är hemmahörande i region öst, men enligt uppgifter från Tranås-Posten genomfördes gripandet på en adress i Tranås av polisens insatsstyrka.

Vår reporter på plats har pratat med en person som bor granne med den adress där gripandet ska ha skett. Adressen är centralt belägen i Tranås, ett stenkast från polishuset. Grannen säger att det har skett en större polisinsats vid platsen och att aktionen gick snabbt. En dryg kvart efter insatsen inletts så hade polisen lämnat platsen.

Även andra vittnesuppgifter som inkommit till Tranås Tidning menar att en större polisstyrka ska ha rört sig i Tranåstrakten vid just den tidpunkten.

Vid 23-tiden under fredagseftermiddagen bekräftade polisen att en polisinsats hade ägt rum i Tranås. Men de ville inte säga vad den handlade om eller om insatsen hade något att göra med ärendet gällande Linköpings universitet.

– Ja. Vi har haft en polisinsats i Tranås vid 18-tiden, säger Joel Gerdin, som är vakthavande befäl hos polisen i Region Öst.

Kan ni säga vad det handlade om?

– Nej.