– Ellen har ett alldeles eget uttryck, säger Bobo Hermanson under tavelhängningen på biblioteket.

Och just så är det. Ellens porträtt fångar tveklöst betraktaren.

Den unga Ydrekonstnären visar på utställningen högst personliga porträtt av välkända ansikten som Linda Pira och Petter. Hon bjuder på sin bild av artister och andra som inspirerat henne.

– Jag gillar det Ellen gör och är glad att hon valt att gå en estetutbildning på gymnasiet. Hon har verkligen utvecklat sitt skapande senaste åren, säger Bobo Hermanson, som hade Ellen som elev under grundskoleåren i Ydre.

Den nya utställningen på Österbymo bibliotek, med vernissage på lördag, är sammantaget sevärd och lätt att ta till sig.

Bobos varma måleri med underfundiga motiv och Ellens akvareller med porträtt, ibland men inte alltid i oväntade färger, samsas utan svårighet i utställningslokalen.

Utställningen blir till ett möte med klickkaraktär mellan två generationer och två konstnärer, vars skapande inte tycks ha mycket gemensamt - utom ett eget uttryck. Och det räcker långt.

Båda konstnärerna medverkar i lördagens vernissage i Österbymo. Bobo tar sig till biblioteket från Sund och Ellen kommer från Kristianstad och studier på stans estetprogram.

Under öppningen av utställningen finns möjlighet att prata med utställarna och lyssna på musik framförd av Iris Skillermark och Emelie Andersson, årets kulturstipendiater i Ydre.