Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmen kan ge tropiska nätter

Temperaturer över 30 grader väntas på en hel del ställen i Sverige och tropiska nätter ska inte uteslutas. – Vi har ett varmt läge så det är inte orimligt att det skulle kunna bli det på några enstaka stationer, säger meteorologen Emelie Karlsson.

Det råder värmebölja i Europa med extrema temperaturer som kommer söderifrån och i Sverige fortsätter högtrycket att hålla i sig under resten av veckan.

Det fortsätter att vara varmt både i dag och i helgen. De närmaste dagarna kommer vi att se temperaturer som på en hel del ställen passerar 30 grader, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Enligt henne kan det bli tropiska nätter på vissa håll i landet.

– Det tenderar att kunna bli på kuststationerna i första hand eftersom man där har havet som hjälper till och jämnar ut temperaturen över dygnet.

I Helsingborg uppmättes den högsta temperaturen i landet i onsdags när mätningen visade 30 grader, men det blev inget nytt värmerekord. I Sverige är värmerekordet 38,0 grader vilket har uppmätts på två stationer, dels i Ultuna utanför Uppsala år 1933, dels i Målilla i Småland den 29 juni 1947.

SMHI har även utfärdat en klass-1 varning för Norrlandskusten.

– De här varningarna finns för att den här temperaturen ökar påfrestningen för kroppen och det kan bli problem för riskgrupper som sjuka, äldre och småbarn, säger Emelie Karlsson.

Nästa vecka väntas temperaturerna sjunka då det blir mer ostadigt och svalare väder, enligt prognosen.

TT NYHETSBYRÅN