Almedalsveckan pågår för fullt. Politiker, tjänstemän, lobbyister, företagare och representanter för myndigheter. Nästan alla personer och organisationer med en viss tyngd är på plats. Här är en mängd med föreläsningar och seminarier och här pågår opinionsbildning, dialog och debatt. Polismyndigheten är även på plats och håller diverse seminarium. Den här gången är det premiär för Värnamopolisen att göra entré på Hamnplan. På torsdag medverkar Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef och Håkan Wall, enhetschef på Nationella operativa avdelningen, (Noa), i ett seminarium som är döpt till Grov kriminalitet i småstäder – vad gör polisen? Håkan Boberg ska berätta om de sprängningar, mordförsök och skjutningar som har drabbat Värnamo och som har sin grund i en pågående strid mellan gängkriminella som slåss om narkotikamarknaden.

– Jag kommer att berätta om vårt arbete och vår utmaning som vi fått ta oss an under ett par år när den organiserade brottsligheten landade i vår stad och kommun. Svårigheter, vad är viktigt att tänka på när man hamnar i samma situation, vad har vi lärt oss? Hur jobbar vi framåt och lite annat, säger Håkan Boberg.

Några av frågeställningarna som kan dyka upp under seminariet är: Vad betyder det nationellt när stora händelser eskalerar på mindre orter? Hur ställer polisen om och hur ska problemet förebyggas framåt?

Relaterat till artikeln