Just nu varnar för falska sms. För några dagar sedan gällde det företaget Svea inkasso.

I dessa påstår man att du inte betalt en faktura och ”Svea Inkasso” uppmanar dig att gå in på en länk för mer information. Där vill de att du ska lämna uppgifter. Men om du gör det så ger du bedragaren möjlighet att länsa dina bankkonton.

Men nu har det tyvärr också kommit alltfler sms som ser ut att komma från Skatteverket.

”Hej, brevet som vi skickat till dig har returnerats till Skatteverket. Vi ber dig att så snart som möjligt kontakta vår support”, står det i dem. Se bifogad bild.

Falska mejl och sms är särskilt vanliga när det är deklarationsdags eller när skatteåterbäringen är på väg. Detta konstaterar Skatteverket varje år.

Om du uppmanas att öppna en länk som påstås innehålla tips på deklarationsavdrag eller liknande, kan det gå till en webbsida där du ska uppge dina kontouppgifter för att få skatteåterbäring. Rubriker kan vara moms, faktura, skattekonto, kassaregister med mera, enligt Skatteverket.

Om det står att du ska lämna ifrån dig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer, ska du inte göra det. Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i mejl eller sms. Det görs endast via Skatteverkets e-tjänster som du loggar in på med din e-legitimation, upplyser Skatteverket.

Klicka aldrig på länkar eller bifogade filer i mejl eller sms. Är du ändå osäker på om det kan vara äkta så ring avsändande företag och fråga om det verkligen är de som skickat mejl eller sms. Men ring absolut inte det nummer som eventuellt står i meddelandet.

Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum säger till Expressen Dina pengar att så fort det kommer en ny variant av bluffmeddelande, så är det alltid människor som inte lyssnat.

Så länge folk går på det här kommer det generera mycket pengar.