Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varningen: Risk för bränder i skogen

Försommarsolen steker och temperaturen stiger runt om i Sverige. Då ser SMHI en risk för att skogsbränder kan blossa upp.

Risken för skogsbränder är just nu stor i 25 distrikt, skriver SMHI på egna hemsidan. Där kan du också följa prognoserna och hålla dig uppdaterad om situationen där du vistas. På söndagen uppgav SMHI att risken gäller tills vidare men att risken för brandspridning minskar något under måndagen då vinden väntas avta.

I till exempel Jönköpings län finns det sedan tidigare två helikoptrar i beredskap för att snabbt kunna lokalisera bränder i skog och mark. Även Frivilliga flygkåren har kallats in på uppdrag av räddningstjänsten, vilket Sveriges Radio P4 Jönköping tidigare berättat om.

– Totalt är vi ungefär 40 personer som jobbar med det här under säsong, säger länsflygchefen Jörgen Hjort till tidningen.

Frivilliga flygkåren flyger två fasta rutter varje dag.

– En sker i länets västra delar och en i de östra. Det tar ungefär två timmar per flygning och det vi gör då är att observera skog och mark och om vi upptäcker bränder, kontakta räddningstjänsten, säger Jörgen Hjort.

Beredskapshelikoptrar finns också stationerade i Växjö och Västerås, uppger MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på sin webbplats.

Något eldningsförbud finns inte i nuläget i Jönköpings län, meddelar räddningstjänsten i en kontakt under lördagen. Man uppmanar däremot alla att iaktta försiktighet vid olika former av eldande.