Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värsta pollenhalterna på 45 år befaras

I år väntar särskilt tuffa tider för pollenallergiker i västra och södra Sverige. Fjolårets varma sommar innebär att pollenhalterna under året kan bli de högsta sedan mätningarna startades för 45 år sedan.

Sommarens värmebölja gjorde att det även blev mycket pollen i de östra delarna av Sverige. Men i Väst- och Sydsverige blev det måttligt med pollen och prognosen är i stället att den stora pollenexplosionen sker under 2019, rapporter SR Göteborg,

– Det gjorde att björkarna inte tröttade ut sig. Tillsammans med sommarens värme gör det att det nog blir en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta för 45 år sedan, säger Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Enligt beräkningar är det troligt att den värsta pollenperioden blir från mitten april till början av maj. Han uppmanar icke-allergiker att visa förståelse under den perioden.

– Man kan tänka på att barn, elever eller anställda med allergi inte kan förväntas fungera på topp. Det får man ha förståelse för, säger Åslög Dahl.