Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart har Eksjöandan tagit vägen?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Den här visionära texten vänder sig till Eksjöbor, invånare som näringsidkare, med ett budskap om att tänka utanför vår individualistiska samtid och bortom konsumtion och egen vinning. För vår skull.

När jag tittar på bilder från ett äldre Eksjö som flödar på nätet slås jag av att det då verkar ha funnits någonting som saknas nu. En Eksjöanda. En gemenskap. Ytor där Eksjöbor möttes och umgicks.

Året som gått har larmat om butiksdöd, psykisk ohälsa, kris för klimatet och en mörkare omvärld. Att vi sluter oss inom husets fyra väggar och placerar världen i skärmar gör oss inte lyckligare. Vad skulle hända om vi istället gör lite uppror mot samtiden? Vad skulle hända om vi tar tillbaka vårt närområde?

Näringsidkare, föreningsliv, kommunpolitiker och Eksjöbor – tillsammans kan vi skapa en Eksjöanda!

Eksjö stadshotell skulle kunna ordna mötesplatser för såväl gamla som unga. Minidisco, högstadiedisco, middagar, bal i samband med ryttarspelen där entrén delvis går till något lokalt välgörande ändamål. Olsbergs arena skulle kunna göra liknande satsningar.

I våra vackra parker, Vildparken och Vattenledningsparken, kan man ordna ”picknick i parken”. Varför inte med tävlingar? Dragkamp över ån och räddningstjänsten grillar korv?

Den vackra villan från hotellträdgården skulle kunna användas för att skapa mötesplats i Vildparken.

Föreningslivet, glöm inte att barn bara har en barndom. De behöver tid för att uppleva den. Den tiden ägs idag av oss vuxna och vi behöver ge den tillbaka till våra barn. Kanske kan scouterna besöka lekparkerna och villaområdenas grönområden för att fräscha upp minnet om hur man kan ha roligt utomhus, utan träningskläder och vuxna ledare? Genom lek över åldersgränser och i en miljö som inte är tillrättalagd så ger vi barn möjlighet att utveckla kreativitet, flexibilitet, empati och chans att skapa vänskapsband utifrån personligheter istället för utifrån gemensam aktivitet.

Eksjöbor, släpp ut era barn och låt dem leka!

Affärerna i Eksjö konkurrerar med näthandeln, men något som näthandeln inte kan erbjuda är den personliga servicen. Här finns säkert massor man kan göra för att locka kunder. Varför inte tipsa om klädpaket för vardag och fest utifrån säsong? Då tillförs också ett hållbarhetsperspektiv. Blomsterhandlarna kan säkert tipsa om vad som faktiskt fungerar i inomhusklimat samt vad man kan plantera i trädgårdar med Eksjöförhållanden.

Sjukvården, regionstyrd eller ej, appar är en produkt av samtiden, inte något som skapar en frisk och trygg befolkning. Sträck ut en hand istället. Jobba förebyggande och tillmötesgående.

Och till slut, så gott som alla smidiga och trygga lösningar i samtiden grundar sig på ett problem eller en rädsla. Om vi åtgärdar själva grundproblematiken så slipper vi betala någon för en genväg.

Skapa tid för livet här och nu. I Eksjö.

DET FINNS ALLTID BLOMMOR FÖR DEN SOM VÄLJER ATT SE DEM

LÄS MER: Trots uppsving – butikshandeln i Eksjö ekar tomt

LÄS MER: Nu tar Pelle över handeln: ”En stad utan handel är ingen stad”

LÄS MER: Så här vill Svensk Handel motverka "butiksdöden" på Höglandet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel