Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenvana på simskolan

I kommunens simskola får de mindre barnen träna vattenvana med en utbildad simlärare. – Det är den bästa och billigaste livförsäkring man kan få, säger Emmeli Ritzman.

I veckan började två veckor långa simskolekurser i Noen och i Skärsjösjön. Grupper med barn fick sin första lektion med simläraren Emmeli Ritzman.

De yngsta barnen är tre år, de äldsta fyller snart sex. Barn som varit med tidigare kan ta olika simmärken, medan de minsta barnen får lära sig genom lek och övningar.

– Vi tränar vattenvana: hoppa, doppa, glida, flyta, säger Emmeli Ritzman.

Barnen får leka i vattnet, de hoppar groda och springer. De får lära sig att hoppa från bryggan, med lite hjälp om det behövs, redan på första lektionen.

Det finns ett allvarligare syfte med leken på badplatsen. Om alla barn kan simma och känner sig trygga i vattnet kan antalet olyckor minimeras. Ju tidigare barnen går i simskola, desto säkrare kommer de att vara i vattnet när de blir äldre.

Emmeli Ritzman har fått sin utbildning genom SLS, Svenska livräddningssällskapet.

– De har en nollvision för antal drunkningar, säger hon.

Bäst resultat

Emmeli Ritzman uppmuntrar föräldrar och vuxna att delta så mycket som möjligt i övningarna.

Zandra Ahlberg har med sig tre döttrar till badplatsen vid Skärsjösjön. Hon är glad att kommunen erbjuder träning med utbildade simlärare.

– Intensivträning är bra, det ger bäst resultat. Linn gick två veckor i början av sommaren och hon knäckte koden, säger Zandra Ahlberg.

Barnen lär sig snabbt, men det är också mycket lek och skratt på badplatsen.

– Det är bästa sättet att lära sig, att det är roligt, säger Emmeli Ritzman.