LÄS MER: 13 sexköpare greps

– Vi har haft gott samarbete med polisen, åklagare, socialjouren och prostitutionsgruppen från Stockholm. Vi har varit medvetna om att det här förekommer, så det här är en verklighet man inte kan blunda för längre i vårt län. Stör man inte människohandlarna är det fritt fram för dem, säger MadeleineSöderberg om razzian,

Sammanlagt var en rad organisationer och myndigheter inblandade i insatsen som pågick under tre dagar förra veckan. Länsstyrelsens uppdrag var av samordnande karaktär medan två representanter från socialjouren medverkade och som tog kontakt med sexköparna tillsammans med polisen.

Vilken reaktion möttes ni av?

– För oss handlar det om att erbjuda krisstöd men det blev en chock för sexköparna, naturligtvis. Ingen av dem som köpte ville ha stöd även om de fick erbjudandet.

Att det var minderåriga som var inblandade i razzian tycker MadeleineSöderberg är tragiskt, men ingenting som förvånar.

– Vi vet att det är så. Debutåldern är låg, ofta mellan 14 till 16 år och vad gäller transpersoner är det ännu lägre debutålder. Nej, det är inte förvånande men det är ändå jätteallvarligt. Jag tycker det är jättetragiskt, fortsätter hon.

Under 2014 var det första gången som människohandeln kartlades i Jönköpings län. Undersökningen baserades på en internetkartläggning under ett helt år. Utredningen presenterades senare under 2015 och visade att sexhandeln med kvinnor främst pågår med hjälp av nätannonser.

Hur stor är sexindustrin i länet?

– Svårt att bedöma. Men det vi kan se är att hotell- och lägenhetsprostitution förekommer, där är aktiva nätannonser bara en del och kvinnorna flyttas från dag till dag. Killarna som vi arbetat med en tid säljer däremot inte på sajter, säger Madeleine Söderberg.