Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi kan inte jobba med elever som inte är i skolan"

Elevernas närvaron i skolan inom Eksjö kommun behöver förbättras. Nu ska siffrorna analyseras för att ta reda på varför frånvaron var större på vårterminen jämfört med hösten.

Förra hösten började man dokumentera skolfrånvaron. Jämfört med vårterminen så har skolnärvaron minskat. Nu ska skolenheterna analysera siffrorna och lämna in sina kvalitetsrapporter till barn- och ungdomssektorn senast den 1 september.

– Vi kommer noggrant att följa det här. Vi mäter hur många elever som har varit närvarande 94 procent i skolan, och den siffran har sjunkit. Om man ska vara närvarande 94 procent innebär det att eleven kan vara borta i max tio dagar, säger utvecklingsledare Anne-Marie Pejrud, och fortsätter:

– Är man sjuk och har några lovdagar så blir det snart tio dagar på en termin. Vi kan inte jobba med elever som inte är i skolan. Ska vi höja meritvärdet behöver vi ha eleverna på plats så mycket det bara går.

Första gången man började mäta närvaron var alltså förra hösten. Pejrud berättar att anledningen till att man inte gjort det tidigare var för att de inte hade ett bra digitalt system.

– Det har inte fungerat tillfredsställande, därför har det inte varit någon idé att mäta det tidigare.

De flesta skolenheterna hade sämre resultat under vårterminen. Anne-Marie menar att det ska bli intressant att se hur det blir denna hösttermin och jämföra med förra.

– Är det så att man är friskare på höstterminen, det ska bli spännande att se. Hur eller hur så måste vi få upp skolnärvaron.