Under söndagen öppnade massor av trädgårdsägare i Sverige upp för allmänheten, så att trädgårdsintresserade besökare kunde komma förbi för att kika och ta inspiration. Det är ett rikstäckande arrangemang som kallas Tusen trädgårdar där trädgårdsägare visar upp och berättar om sina trädgårdar.

Tusen Trädgårdar arrangerades för första gången 2010, av Trädgårdsriket och riksförbundet Svensk Trädgård, och har sedan starten fortsatt att arrangeras vartannat år. Jessica Tyreskog, tillsammans med sin granne Sara Westesson, valde i år att öppna upp och visa deras trädgård.

– Vi anmälde oss till detta efter att vi tittat på en på Stensholms trädgård. Då kände vi att detta är något som vi också kan göra, berättar Jessica Tyreskog.

Grannarna har trädgården tillsammans, då den är så stor att det hade varit svårt att ta hand om den ensam. De odlar mängder av grödor som kikärtor, morötter, kål, gurka, tomat, rödbetor, lök, majs och bönor. De gillar även att experimentera med sitt odlande genom att så tidigare än vanligt, och även så grödor som i vanliga fall inte odlas i Sverige.

– I år har vi provat sojabönor och quinoa för att se hur det går! säger Tyreskog.

Grannarna är väldigt stolta över sin trädgård. Jessica beskriver att det är som deras eget paradis och har döpt trädgården till "Paradisåsa". Så just i år kände de att det var dags att visa upp trädgården även för allmänheten.

– Vi vill bjuda in folk och visa att alla kan odla. Det behöver inte vara så petigt. Att kunna tillaga en middag till familjen av det vi odlat är en så härlig känsla!

Förutom den stora trädgården har de även höns som de sköter om. Under söndagen fick de dessutom ett nytt spännande tillskott.

– Vi kommer att få två grisar idag. Det har vi aldrig haft innan! berättar Jessica Tyreskog.

Anne Wikström och Lena Wahlstedt var där med lilla 2-åriga Lo Walstedt Printz.

Foto Frida Ohlin

"Tomat och gurka är roligt"

Väninnorna Anne Wikström och Lena Wahlstedt från Nässjö var två av besökarna i trädgården under dagen. Anne tog del av arrangemanget redan 2016, och besökte då trädgårdar i Jönköpingstrakten.

– Det är olika trädgårdar med olika stil. De som var i Jönköping hade mer fokus på inredning i trädgården, berättar Anne Wikström.

Båda tar inspiration från trädgårdarna de besöker till sina egna. Även om de inte har lika stora utrymmen att odla på som i trädgården i Isåsa.

– Tomat och gurka tycker jag är roligt att odla! Det blir lite mindre som man odlar eftersom både jag och Anne bor i radhus. Men tomat och gurka är roligt eftersom det händer så mycket! säger Lena Wahlstedt.