Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig plan - Då får Anebyborna tycka till

Nu ska arbetet med översiktsplanen ta fart. När kommunens viktigaste styrdokument ses över får invånarna vara med och tycka.

Varje kommun ska ha en översiktsplan, som enligt lag måste tala om hur mark och vatten ska användas. Aneby har valt att ha den betydligt bredare än så och bland annat tagit med även turism och barnperspektiv.

– Planen är ett politiskt dokument som klubbas av kommunfullmäktige och anger en långsiktig strategi för Aneby. Den är viktig för vår utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Beata Allen (C).

Från 2013

Den nuvarande översiktsplanen antogs 2013. Av flera anledningar har arbetet med att revidera den inte riktigt kommit i gång. Nu ska det bli ändring på det. Att tjänsten som planarkitekt åter är fullt bemannad underlättar förstås.

– Förhoppningen är att planen ska bli klar under 2020.

I styrgruppen ingår representanter från varje parti i kommunfullmäktige samt de bolag som ingår i kommunkoncernen.

Någon innehållsförteckning är ännu inte spikad, men klart är att kommuninvånarna ska involveras.

– Under våren ska vi åka ut till alla kommundelar och ha en dialog med de boende. Vi vill veta hur de ser på sin hembygd och vilka behov som finns.

Även tidigare

Den här typen av samråd har ägt rum även tidigare. Allt som sägs kommer att dokumenteras och tas hänsyn till i arbetet med översiktsplanen.

Beata Allen ser fram emot de här träffarna, som ska ge ökad delaktighet.

– Det personliga mötet är den roligaste delen i det politiska arbetet, säger hon.

LÄS MER: Hon är ny planarkitekt i kommunen