Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill avslöja fusket – alla som skriver högskoleprovet kan bli kroppsvisiterade

Kroppsvisitera alla som ska skriva högskoleprovet – det kan bli ett av förslagen i dag när högskoleminister Matilda Ernkrans tar emot ett förslag om hur fusk under högskoleprov ska förhindras.

Regeringens särskilda utredare Anna Tansjö har haft ett tydligt uppdrag: Ta ställning till om kroppsvisitation vid högskoleprovet kan införas. Frågan som ska besvaras är om syftet med visitationen, det vill säga att förhindra fusk, väger tillräckligt tungt. Skyddet mot kroppsvisitation är grundlagsfäst och undantag kräver starka skäl.

Utredningen tillsattes sedan det uppdagats att det gick att köpa sig ett bra provresultat. Ett företag förmedlade mot betalning rätta svar muntligt till fuskarna, via små öronsnäckor som var anslutna till mobiltelefoner via trådlöst nätverk. På detta sätt har ett antal fuskare antagits till läkarprogrammet, juristprogrammet och andra prestigeutbildningar.

Om utredningen kommit fram till att kroppsvisitation är acceptabelt har den också ett förslag på hur stor andel av provlokalerna som ska omfattas. Högskoleprovet skrivs av tiotusentals personer i lokaler över hela landet, två gånger per år, så ett urval måste göras.

Utredningen ska också ta ställning till om tips om fusk ska sekretesskyddas, så att anmälaren får förbli anonym.

Anna Lena Wallström/TT