De senaste tio åren har bostadspriserna stigit kraftigt, både för villor och bostadsrätter. Enligt en kartläggning av Svensk Fastighetsförmedling och Svensk Mäklarstatistik har villapriserna i Jönköpings län stigit med 63 procent på tio år. Priset på bostadsrätter har under samma period ökat med hela 141 procent.

Priserna på bostadsmarknaden har mattats av under de senaste tolv månaderna. I Aneby däremot är villapriserna fortsatt starka.

– Vi har egentligen aldrig märkt att det har stannat av. Priserna har tyvärr gått nedåt i länet, men i Aneby ser vi en svag ökning igen i kvadratmeterpriset. En tydlig ökning och det är positivt, säger fastighetsmäklare Fredrik Lennings från Länsförsäkringars Fastighetsförmedling.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för villor i Aneby har stigit till 11 626 kronor. Statistiken blir lite osäker i en liten kommun med få referensobjekt, men Fredrik Lennings har sett en tydlig trend under de senaste tre månaderna.

– Det är en positiv trend. Vi märker inte alls av det som media skriver. Snarare tvärtom, säger han.

Visningarna är mycket välbesökta och intresset är stort för alla sorters objekt i kommunen.

– Vi har mindre utbud än behovet. På så sätt går objektet snabbt och det blir ofta budgivning.

Intresset är stort för alla sorters fastigheter i Aneby.

Foto Johan Fingal

Flyttar hem

Orsaken till den starka villamarknaden är att Aneby som kommun är attraktiv för bostadsköpare.

– Aneby är ett attraktivt samhälle som har gott renommé bland befolkningen. Vi ser också en trend för hemvändare. De som har pluggat på annan ort vill flytta hem igen när de bildar familj, säger Fredrik Lennings.

Han lyfter fram det geografiska läget med närheten till Jönköping, Eksjö och Tranås. Många köpare ser möjligheter för att bo på orten och arbeta någon annanstans.

Fredrik Lennings tror att den positiva utvecklingen för Aneby kommer att fortsätta.

– Jag tror på framtiden och på fortsatt ökade priser. Det är positivt både för säljaren och köparen. Det är ju roligare att köpa i en kommun där priserna stiger, säger han.