Sofia Alriksson var inbjuden föreläsare till Vetgirig tisdag på Pigalle. Dit kom ett tiotal personer kom för att lyssna till upphovskvinnan bakom bloggen Den Naturliga Maten.

Hon inledde med att servera dystra fakta, om varmt Arktis och ofantliga mängder plast i våra hav. Men hon berättade också hur vi själva kan agera för att minska belastningen genom olika val i vår vardag. Hon presenterade fem nycklar; köttkonsumtion, transporter, eko/närproducerat, rester och att äta mindre.

Kan man äta kött och ändå vara klimatsmart? Jag tycker det. Genom att äta mindre mängd kött och äta kvalitativt kött. Att äta nötkött varje dag är varken bra för klimatet eller hälsan, sa hon.

Vi kan äta bra kött en till två gånger i veckan. Välj svenskt naturbeteskött och gärna vilt om du har tillgång till det.

Betesdjuren behövs för att främja den biologiska mångfalden men också för att öka Sveriges självförsörjandegrad. Problemet idag är att vi äter på tok för mycket kött idag. År 2015 var siffran 87,3 kilo per person och år, 1950 51 kilo.

Transporterna till och från butikerna påverkar mer än man tror och då menade hon våra egna bilresor.

Köp en elcykel, tipsade hon publiken.

Ska man välja ekologiskt eller närproducerat då?

Jag tycker man ska satsa på båda. Båda har som gemensamt mål att få bort den identitetslösa maten, där vi inte vet vad vi äter.

Ett riktvärde för närproducerat är en radie på 25 mil från bostaden. Vissa matvaror bör man dock köpa ekologiskt, eftersom de andra alternativen är för besprutade. Dit hör vindruvor, potatis, paprika, bananer men också mjölk.

Ibland bör närproducerat gå före, som vid köttproduktion där ekobönder kan tvingas köpa utländskt foder när det egna på gården inte räcker till.

Då kan det vara smartare att välja en bondgård som ligger nära, där man strävar efter att vara självförsörjande. Dessutom håller köttbönderna landskapet öppet.

Rester bör vi äta upp.

Den mest klimatsmarta maten är den vi äter upp. Det är tio gånger bättre att äta upp maten än att göra biogas av den. Var femte matkasse som köps hamnar i soporna, berättade Sofia Alriksson.

Det livsmedel som slängs mest är faktiskt kaffe och te. Ofta kokar vi mer än vi dricker upp och det går åt 140 liter vatten att producera en kopp kaffe.

Vi bör använda våra sinnen när vi bedömer om mat går att äta, istället för att blint lita på bäst före-datum. Dessa är dessutom bara rekommendationer.

Slutligen och sist uppmanade Sofia Alriksson oss att äta mindre.

Vi äter för mycket och rör på oss för lite vilket får konsekvenser för vår hälsa.