Det lättsamma samtalet i speeddatingformat mellan Ydres politiker och ungdomar i Österbymos ungdomsgård fick en flygande start, då det stod klart kommunens medborgare under 20 år inom kort har tillgång till en egen direktkanal till den lokala maktens boningar.

– Jättekul, sa S-profilen Anna-Lena Svensson.

– Frågan om ett ungdomsråd lyftes nyligen i fullmäktige. Enligt min uppfattning var alla överens om att en sådan satsning vore önskvärd i kommunen - och nu blir den av. Det känns riktigt bra.

Givande möte

Mötet mellan Ydres ungdomar och politikerna blev lyckat. I smågrupper samtalade företrädare för S, SD, M, FI, C, MP, KD och V med engagerade tjejer och killar från kommunens alla hörn.

– Jag är nöjd. Det blev en intressant diskussion med politikerna och vi fick möjlighet att ta upp frågor vi tycker är viktiga med de olika partierna, sa Joel Andersson från Asby, en av dem som kommer ta plats i Ydres purfärska ungdomsråd.

– Ydre måste satsa på de unga. Det är ett måste om inte kommunen ska falla ihop. Jag tycker det är fint här, men många unga pratar om att flytta så snart de kan.

Fler bussturer till mellan Österbymo och Tranås och Österbymo och Eksjö samt ökade möjligheter att utnyttja kollektivtrafiken på kvällarna stod högst på ungdomarnas önskelista för kvällen.

– Busskortet gäller bara till sju på kvällen. Det försvårar resandet till de orter i närområdet, där det händer något, sa Joel Andersson.

En poäng

Claes Norrby (SD), som tog en nya luft på trappan efter den politiska speeddatingen i väntan på pizzan, menade att ungdomarna hade en poäng vad det gällde busskortens begränsning.

– Jag kan tycka att busskorten borde gälla dygnet runt. En del skolarbeten eller skolevenemang genomförs ju även på kvällarna.

Moderaten Simon Spaak var inne på samma linje.

– Jag visste faktiskt inte att busskorten numera inte gäller dygnet runt. Det tycker jag är fel. Och jag kommer att lyfta frågan för att försöka få till en ändring på detta, förklarade han.