Kvällens huvudroller spelades av kammarorkestern I Salonisti och skådespelerskan Stina Ekblad. Amerikatemat för I Salonistis del bestod i att orkestern var med på Titanic-filmen från 1997 och spelade på filmen den musik som spelades när Titanic gick under 1912. Stina Ekblad reciterade valda delar ut Vilhelm Mobergs klassiker "Utvandrarna".

I Salonisti inledde med Offenbachs ouvertyr till operan "Orfeus i underjorden". Denna uppiggande och livliga inledning följdes av Stina Ekblads recitation och sedan turades orkestern och Stina om.

Annons

Stina Ekblad hade valt att recitera fyra delar ur den första delen av Mobergs utvandrarepos. Först beskrevs hur Karl Oskar och Kristina och alla andra som bodde i det karga Småland fick kämpa för att hålla svälten borta. Inte så konstigt att de längtade till något bättre och det utlovades de om de tog båten över till Amerika.

Ingen problemfri resa

De bestämde sig att utvandra och från Karlshamn åkte de med briggen Charlotta. Resan var knappast någon nöjeskryssning och flera passagerare dog innan de kom fram. Som avslutning läste Stina Ekblad när Charlotta efter 10 veckors seglats kom till New York och Karl Oskar, Kristina och deras son Harald på egna ben tog sig i land, en hisnande känsla.

Trollbunden publik

Med sitt urval och sitt sätt att framföra texterna trollband Stina Ekblad publiken. Det gjorde även I Salonisti, som gav prov på ett samspel som var drivet till perfektion. De blandade operamusik med Irving Berlins "Alexander's Ragtime Band", ett par stycken signerade Scott Joplin och psalmen "Närmar Gud till dig" för att avsluta med feststycket "Pomp and Circumstances" av Elgar.

Stående ovationer från publiken, som "tvingade" fram ett extranummer av orkestern. Håkan Nordmark berättade kort om Kulturparken Smålands utställning om överlevande och Robert Emanuel Fredriksson ställde ut bilder på tema Amerika.