Folk trängdes framför det vita tältet för att få en skymt av Ann-Charlotte Frick, VD på Sävsjö Biogas AB. Hon startade invigningen med ett inledande tal. Det följdes av en dialog mellan Bo Ramberg, VD för FordonsGas och Bosse "Bildoktorn" Andersson.

– Sävsjö har varit en otroligt engagerad kommun som drivit detta ända sedan invigningen av produktionsanläggningen, säger Bo Ramberg. Nu finns biogasen här, så det var en självklarhet att det skulle finnas ett tankställe också!

Småland har tidigare varit en vit fläck på kartan vad gäller detta fortsätter han, men inte längre. Förutom i Sävsjö finns gastankning sedan innan både i Jönköping och Nässjö.

Detta blev FordonsGas 41:a station och med den förbättras infrastrukturen för gastankning än mer i Småland. Arbetet blev dock något försenat på grund av den stränga vintern.

Annons

Tillsammans med Ann-Charlotte Frick och Kommunfullmäktiges ordförande Ingvar Jarfjord, hjälptes sedan "Bildoktorn" och Bo Ramberg åt att klippa bandet vid själva tankstationen. Efter det fick Bosse "Bildoktorn" Andersson lära sig att tanka med gas.

–  Detta är en stor dag för Sävsjö och mig, utbrast "Bildoktorn". Jag har nu för första gången i mitt liv tankat med gas!

Under första timmen fick medhavda gasdrivna bilar tankas gratis och ledet av bilar var långt.

– Detta är det enda drivmedlet som är Svanenmärkt, vilket inte är dåligt. Det ska uppfyllas en rad kriterier för att uppnå det, säger Ann-Charlotte Frick. Gödslet kommer ifrån cirka femton gårdar i närområdet. Av detta får bönderna tillbaka biogödsel och trafikanterna får biogas.

Efter att tankningen var klar, bjöds det på hamburgare och även tårta i ett tält mellan tankstationen och Sävsjö Biogas AB. Anläggningen var öppen för allmänheten liksom avloppsreningsverket.

I dag finns det gott om tankstationer. Flest finns i södra Sverige. I Västra Götaland har fyra femtedelar av invånarna minst en station i sin kommun. Och fler stationer byggs hela tiden. …

På en gastank kommer du i regel mellan 25 och 50 mil, beroende på bilmodell. Det gör att du utan problem klarar av dina resor. Om du vill åka längre sträckor runtom i landet har de flesta gasbilar också en tank med annat bränsle.